Acerola właściwości zdrowotne i lecznicze Sprawdź sam!

acerola

Acerola roślina zwana także wiśnią z Barbados. Występuje na wybranych obszarach Afryki Południowej, Środkowej, oraz w Ameryce Południowej.

To naturalna bomba witaminy C. Acerola posiada jej najwięcej ze wszystkich możliwych owoców. Już jej niewielkie ilości pokrywają zapotrzebowanie dzienne u człowieka na witaminę C. To cały czas zielone drzewo potrafi osiągnąć do 6 metrów wysokości i kwitnąć całorocznie.

acerolla właściwości

Owoce Aceroli

Owoce Aceroli są drobne, w zależności od poszczególnej odmiany. Posiadają okragły kształt, przypominający wiśnie. Podzielony jest na trzy części dzięki którym wygląda jak złożony z 3 kawałków. Kolor mają czerwony i jasny. Smak miąższu jest dość kwaśny oraz soczysty. Wewnątrz owocu znajdziemy odpowiednio do części 3 pestki. Niestety szybko ulega fermentacji i nie nadaje się do zjedzenia. Po około 3-4 godzinach uwidaczniają się zmiany w wyglądzie, a więc również jakości. Owoc można spożywać do 5 dni maksymalnie. Co ważne Acerola jest obfita w witaminę C co robi z niej energetyczną petardę. Mix witaminy C i A , która także znajduje się w Aceroli, usprawnia podstawowe działanie witaminy C i wspomaga syntezę przeciwciał a także oddziaływanie przeciwutleniaczy.

Pozostałe substancje

Acerola do kupienia jest głównie w formie soku lub proszku, dlatego,że owoce zbyt szybko podlegają zepsuciu. W tych formach ma zaś szanse zachować drogocenne właściwości. Oprócz naturalnej witaminy C zawiera również:

Witaminę A

Witaminę B1, B2

Witaminę PP

Kwas jabłkowy

Białka, żelazo, wapń, fosfor, magnez, mangan

Acerola właściwości

Istnieje cały szereg cudownych właściwości jakie posiada ten niepozorny owoc. Co ważne chroni przed przeziębieniami, poprzez zwiększoną detoksykacje organizmu. Pijąc więc sok z Aceroli w sezonie przeziębień możemy wyjść z tej sytuacji cało i zdrowo. Następną zaletą jest fakt, iż ma udział w produkcji kolagenu. Może więc dobroczynnie wpływać na kondycję naszej skóry. Uczestniczy również przy wytwarzaniu hormonów, które regulują działanie organizmu. Udowodniono naukowo że witamina C jest znakomitym antyoksydantem, dlatego ma szanse skutecznie chronić nas przed działaniem wolnych rodników – a co z a tym idzie przed nowotworami. Nie każdy wie ,ale witamina C stosowana jest przy leczeniu anemii. Dzięki tego typu suplementacji możemy ograniczyć niedokrwistość.

Acerola źródłem witaminy C

Najczęstsze objawy niedoboru kwasu askorbinowego

Kłopoty z zasypianiem

Mała odporność

Nerwowość

Podatność na ból

Mała wydolność fizyczna

Zmniejszenie apetytu

Zaburzenia koncentracji

Acerola a kosmetyczne produkty

Przemysł kosmetyczny już dawno zauważył dobroczynne właściwości owocu z wiśni z Barbados. Wykorzystywana jest min. do produkcji toników oraz żeli do twarzy. Stosuje się go także jako podstawowy składnik maseczek. Ma to związek z obecnością antyoksydantów, które zapobiegają działaniu wolnych rodników.

Acerola zastosowanie w kuchni

Czerwone owoce Aceroli znalazły swoje zastosowanie także w kuchni. Stosowane do produkcji galaretek, soków, kompotów, domowych dżemów oraz deserów. Jednak najpopularniejszym z nich jest sok. Nie mniej jednak spotyka się również sproszkowaną postać owocu, którą dodaj się do soków aby zwiększyć energetyczną wartość.

Acerola i przemysł farmaceutyczny

Aceroli używa się podczas produkcji leków na przeziębienie oraz tabletek na odporność. Bardzo pomocna w trakcie kuracji początkowej fazy przeziębienia. Naturalne owoce Aceroli psują się jednak bardzo szybko w związku z czym nie nadają się do spożycia. Dlatego też korzystniejszym rozwiązaniem są farmaceutyki na bazie owocu wiśni.

acerolla właściwości

Sok z Aceroli

Acerola dzięki swoim właściwością ma ogromną przewagę nad sokiem z pietruszki bądź porzeczek. O soku z cytryny nie warto wspominać, dlatego,iż witaminy C w swoim składzie zawiera na prawdę drobne ilości. Wiśnie z Barbados poza solidną porcją askorbinowego kwasu zawiera również inne cenne substancję pozytywnie działające na metabolizm witamin. Soku z Aceroli należy przyjmować nie więcej niż 2 łyżeczki dziennie. Warto uważać by nie pozbawić go pierwotnych właściwości, też istotny jest sposób przechowywania. Po otwarciu butelkę trzeba wstawić do lodówki, ale też nie na dłużej niż 21 dni. Sok może być stonowany jako dodatek do wody, tworząc przepyszną smakową alternatywę. Jeżeli jednak chodzi o ciepłe napoje typu herbata trzeba unikać takich połączeń. Witamina C bowiem bardzo szybko podlega rozkładowi już w nieco podwyższonej temperaturze.

PremiumCollagen5000 Najlepszy kolagen morski

acerolla właściwości

 

PremiumCollagen5000 to produkt który zalecają internauci. Przeznaczony dla osób, które chcą w jak najlepszy sposób zadbać o stan swojej skóry, włosów oraz paznokci. W składzie tego suplementu znajdziesz najwyższej jakości kolagen, pozyskiwany z ryb morskich oraz witaminę C.

Najlepszy kolagen morski >> ZOBACZ