Właściwości zdrowotne papryki zawiera cenne witaminy C A i E co jeszcze?

Rodzaje papryk różnią się między sobą kolorem, kształtem, wielkością i – przede wszystkim – smakiem. Wyróżniamy papryki słodkie, gorzkawe oraz mniej lub bardziej pikantne.

Właściwości zdrowotne papryki

Roślina ta z rodziny psiankowatych pochodzi z Ameryki Południowej ale jej smak znają kuchnie całego świata. Jest to również moc witamin i pierwiastków, które mogą mieć niesamowity wpływ na organizm człowieka. Każda odmiana papryki zawiera mnóstwo witaminy C (zawiera jej więcej niż cytryna!) ale też witaminę E i prowitaminę A, wapń, potas i żelazo. Czerwone papryki są pełne likopenu, który nadaje wyrazistą barwę ale głównie wykazuje działanie antynowotworowe. Witaminy A i E nie bez powodu zwane są eliksirami młodości: wpływają na stan cery, włosów i paznokci, pomagają zatrzymać młody wygląd i wpływają na widoczność zmarszczek.

właściwości zdrowotne papryki

Ostry smak papryka ma za sprawą obecności kapsaicyny. Gdy jest jej więcej tym odmiana papryki jest ostrzejsza: delikatne rodzaje papryki posiadają jej niewielką ilość ale występują także odmiany, których konsumpcja może skończyć się silnym zatruciem pokarmowym właśnie przez kapsaicynę. Jednak spożywana w umiarkowanych ilościach wykazuje dobroczynne oddziaływanie na organizm. Posiada właściwości rozgrzewające a także antybakteryjne, wpływa tez na układ oddechowy.

Papryka ma także mnóstwo innych właściwości, które zależne są od jej koloru. Papryka czerwona zawiera sporą ilość beta-karotenu i rutyny co oddziałuje na stan skóry m. in. przez wzmacnianie naczynek krwionośnych. Zielona papryka to cenne bogactwo kwasu foliowego, przez co wskazana będzie dla kobiet w ciąży i tych, które planują macierzyństwo. Żółta papryka zawiera zdecydowanie więcej niż inne odmiany witaminy E, przez co w największym stopniu wpływa na stan cery i ma działanie odmładzające.

właściwości zdrowotne papryki

 

Poszczególne rodzaje mają zastosowanie w kuchniach całego świata. Najbardziej charakterystyczna jest przede wszystkim dla kuchni stosunkowo orientalnych: meksykańskiej, arabskiej bądź indyjskiej ale jej drobniejsze ilości znajdziemy także w naszych polskich potrawach. Doskonale nadaje się do sporządzania rozgrzewających gulaszy a także jako dodatek do kanapek, kremów czy sałatek. Mimo wszystko trzeba pamiętać, że papryka nie jest warzywem dla każdego: jej pikantnych odmian powinny unikać osoby z chorobami żołądka, alergicy oraz osoby, które cierpią na choroby autoimmunologiczne.